13 Nisan 2012 Cuma

MERHABA DERKEN


KDZ.EREĞLİ TARİH DOĞA VE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ İLE 25 YIL

   Karadeniz Ereğli 1960’lı yılların başında Erdemir’in kurulmasıyla birlikte hızlı bir değişim ve gelişim süreci geçirmiştir. Sanayileşme ile birlikte, dışarıdan göç alan kent nüfusu hızla artmış, 4500 yıllık tarihe sahip Ereğli’nin imar dokusu ve doğal çevresi çok büyük bir tahribat görmüş, kültürel değerleri erozyona uğramıştır. İşte bu noktadan hareketle, Kdz.Ereğli Tarih Doğa Ve Kültürünü Yaşatma Derneği 1987 yılında kurulmuştur. Amacı ise, yok olmaya yüz tutmuş Ereğli tarihini olabildiğince korumak, doğal ve kültürel değerlerini yaşatabilmek ve bu mirası gelecek kuşaklara aktarabilmektir.
  Derneğimiz, faaliyet  döneminde birçok ilklere de imza atmış olup, 25 yıla sığdırabildiği etkinliklerinin ana başlıkları söyledir;

TARİH

   Kent içerisindeki tarihi değerleri ve kalıntıları tanıtan sarı tabelalar asıldı. ( Kızkapısı, Kent Surları, Kamu Mülkü gibi )  Daha sonraları Kdz.Ereğli Belediyesi bunları yenileriyle değiştirdi.
Yakın tarihimizle ilgili Kurtuluş Savaşının ilk ve tek deniz muharabesi  Alemdar Olayı ilk gündeme soktuğumuz konulardan biriydi.

         *Gazi Gemi Alemdar konulu ilk kitabımız aynı zamanda ilk kültür yayınımızdı.
         *Yerel amatör tiyatro oyuncuları ile Alemdar oyununu sergiledik.
         *9 Şubat anma törenlerinde, Alemdar yakınlarına ödüller verdik.
*Kurtuluş Savaşının tek şehidi Alemdar Gemisi Serdümeni Recep Kahya anısına 2000 yılında İnönü Parkına temsili küçük bir anıt diktik.

  Son yıllarda gündemden düşen ancak, çocukluğumuzdan itibaren zihinlerimizde yer tutmuş, yurdumuzda  kömürü bulan Kestaneci köylü Uzun Mehmet’i tekrar canlandırmak için,
          *Uzun Mehmet ve Kömür konulu ikinci kitabımızı yayınladık.
         * Kömür ve Uzun Mehmet konulu Liselerarası Bilgi Yarışması düzenleyerek yeni nesile bir nebze Uzun Mehmet’i aktaralım istedik.
       *Kestaneci köyündeki Uzun Mehmet anıtını törenlerden önce boyayıp temizleyerek daha renkli kutlamalar yaptık.

  Cehennemağzı Mağarası bölgesinin SİT alanı olması için girişimlerde ve çalışmalarda bulunduk. Antik Çağdan Günümüze Cehennemağzı Mağaraları kitabını yayımlayarak konunun ehemmiyetini gözler önüne serdik.

  4500 yıllık tarihimize ait eserlerin bir kısmının Amasra Müzesinde olması, diğerlerininde parklarda, bahçelerde sergilenmesini içimize sindiremiyorduk. Bu nedenle Müzenin açılması için çaba sarfettik,resmi makamlara yazılar yazdık ve kamuoyu yarattık.


DOĞA

  Osmanlı Çileği;

*Osmanlı Çileğini teşvik amacıyla 1992-93 yıllarında Osmanlı Çileğini Teşvik Yarışması Şenlikleri düzenleyerek dereceye girenlere ödül verdik. Bu yarışmaların artık festivale dönüştürülmesini önerdik.
*Osmanlı çileğinden daha iyi üretim alınabilmesi için, Devlet Üretme Çiftliklerinden uzmanlar getirdik, bununla ilgili konferanslar verdik.
*Osmanlı çileği Örnek Bahçelerinin kurulması için öncülük yaptık.

  5 Haziran Dünya Çevre ve 22 Nisan Dünya Doğum günlerinde;

         *Ereğli’nin belirli yerlerinde okulların da desteği ile Çevre Temizliği yaptık
         *Açık oturum ve Paneller düzenledik
         *Orman haftalarıda dahil olmak üzere, dernek adına birçok ormana fidan diktik.
    *Geri Dönüşümü teşvik amacıyla okulların desteği ile Ereğli halkından okunmuş gazeteleri topladık. Çaycuma Kağıt Fabrikasına gönderdiğimiz gazete paralarıyla Devlet Hastanesi arkasındaki koruluğa 500 çam fidanı diktik
    *Belirli zamanlarda Ereğli içerisinde Doğa yürüyüşleri yaptık, Ereğli dışında bazı bölgfelere Kültür Gezisi düzenledik.
       *Göçmen kuşların uğrak yeri olan ve yaklaşık 200 kuş çeşidi barındıran Ereğli’mizdeki kuşlara sahip çıkmak ve konuda dikkat çekmek için, İnönü Parkındaki ağaçlara kuş yuvaları astık.


KÜLTÜR

  Eski Ereğli fotoğraflarını topladık;
*Bu fotoğrafları “Fotoğraflarla Anılardaki Ereğli” adı altında albümlerle bir kültür yayını olarak satışa çıkardık. (ilki 1992, ikincisi 2005 yılında olmak üzere 2 albüm vardır)
         *Albümlerde yer alan fotoğrafları çeşitli zamanlarda sergiledik,
         *Bu fotoğraflardan kartpostal yaparak, yine Eski Ereğli’yi Ereğli dışına taşıdık.

     *Erdemir Musiki ve Folklör Derneği ile “Bizim Eller Ereğli” (Oyun yazarı Kutsal Kıvrak) tiyatro oyunu sergiledik.
      *Dernek lokalimizde Yağlıboya Resim Kursu ve Fotoğraf kursları verdik. Kurs sonlarında oluşan resimleri ve fotoğrafları sergiledik.
   *Ereğli’ye Fetih Ağacı olarak dikilen tescilli ulu çınarlardan İnönü Parkındaki ve Çınaraltındaki iki çınarın dibine,  bakır levha üzerinde Türkçe ve İngilizce olarak Ereğli’nin 500 yıllık tarihinin kısaca özetlendiği plaketler koyduk.
      *Kültür yayınlarımıza Dr.Can Canver’in Kurtuluş Savaşında Karadeniz Ereğli
 ve Çanakkale Savaşında  Karadeniz Ereğli ve Havalisi Şehitleri Kitapları ile devam ettik.
      * Bugüne kadar yapılan tüm festivallerin (Kültür ve Sanat, Hamsi) hepsine katıldık.
     *Kültür ve Sanat Festivallerinin hepsinde, Ereğli’li hemşerilerimizi ve misafirlerini  “Tarihi Yerler Gezisi” adı altında Ereğli’nin tarihi yerlerini gezdirdik. Bu hizmetimiz yıl içerisinde  çeşitli kurumların Ereğli dışından gelen misafirleri içinde halen yapılmaktadır.
    *Festival kapsamında, 1990’lı yıllardan itibaren Kestaneci Köyü Radar tepede Uçurtma Şenliği düzenliyoruz.
  *Ayrıca Fotoğraf Sergileri ve Konferanslar bu festivaller içerinde yaptığımız diğer etkinliklerdir.
    *Ereğli ile özdeşleşmiş tarihi ve sosyal kişiler  ile bazı değerlerimizin isimlerinin Ereğli’nin cadde-sokak veya muhtelif yerlerine konulması için Kdz.Ereğli Belediyesine girşimlerde bulunulmuş ve büyük bir kısmı gerçekleşmiştir.
  *Belirli aralıklarla da olsa 25 yıldır bültenlerimizi basıyoruz ve başta üyelerimiz olmak üzere çeşitli kamu kuruluşlarına, basına ve ilgilenen diğer birimlere iletiyoruz.
  *Ereğli’nin en büyük eksikliği olarak gördüğümüz ve şimdiye kadar yapılmamış Ereğli’yi A’dan Z’ye anlatan Gezi Rehberi’ni Kdz.Ereğli Belediyesinin de destekleri ile geçtiğimiz yıllarda bastırdık.

     Yukarıda  sıraladığımız faaliyetlerimizi elbette yeterli görmüyoruz ve bunları geçmişimizle övünmek için belirtmiyoruz. Ancak, şunu söyliyebilirizki, sivil toplum örgütlerinin bir misyonu da kamuoyu yaratmak ve ardından bunun meyvalarını görmektir. Biz de bu işlevi yaptığımızı sanıyoruz. Zira;
-Osmanlı Çileği Teşvik Yarışmalarının ardından bunun Osmanlı Çileği Festivaline dönüşmesi, teşviki amacıyla üreticilerinin bir dernek çatısı altında birleşmesi.
-Kuruluşumuza kadar hiçbir çevre derneği yok iken, daha sonraları Kdz.Ereğli Çevre Koruma Derneği, Çevre Dostları Derneği, HEMA temsilciliği gibi birçok çevre derneğinin faaliyetine başlaması,
-Yağlıboya Resim kursiyerlerimizin daha sonra biraraya gelerek, diğer sanatçılarla birlikte  Kdz.Ereğli Sanat Kurumunu kurmaları bir tesadüf oladığını biliyoruz.
-İşte, kurulduğumuz ilk yıl birinci sırada gündeme aldığımız Alemdar Gemisi’nin tıpa tıp aynısı yapıldı ve müze olarak hizmet veriyor. Çocuklarımız, torunlarımız  Gazi Gemi Alemdar’ı ve Kahramanlarını öğrendi.Alemdar Gemisinin yapımında hiçbir maddi desteğimiz olmadı ama, bizler yıllar önce bunun kamuoyu oluşturmuştuk.Ve bu misyonumuzun neticelenmesinden de son derece mutluyuz.



Hiç yorum yok: